Herbouw/ Rebuilding

Herbouw of ‘rebuilding’ kan in beeld komen als op uw favoriete hengels de tand des tijds zijn uitwerking heeft gehad. U wilt ze niet kwijt, bent er aan gehecht en mee vertrouwd na vele jaren trouwe dienst. Het ziet er echter niet meer uit. Verpoederde lak, een zeer verweerde greep... Het zou ook kunnen dat u recent iets heeft gekocht waarvan de afbouw u danig stoort, en daarom wilt u één en ander laten aanpassen naar uw wensen.

Voorwaarde
Enige harde voorwaarde voor herbouw is dat de blank nog in goede staat moet zijn. Er wordt dan ook beoordeeld in welke staat deze verkeerd alvorens te starten. Dan begint het met geheel of gedeeltelijk strippen van de hengel. In feite wordt bij complete herbouw weer een ‘nieuwe’ blank gecreëerd, gelakt of ongelakt polish (wax uitvoering) waarna een afbouw naar keuze uitgevoerd wordt. Het eindresultaat bij complete herbouw is niet van nieuw te onderscheiden. Herbouw is in feite veel complexer dan nieuwbouw en soms een echte uitdaging. Vele trucks ( ook ‘special painting’) is voortgevloeid uit herbouw. Ook een herbouw project wordt professioneel en bekwaam uitgevoerd met garantie op het geheel maar logischerwijs met uitzondering van de blank.

Kosten
De kosten van complete herbouw liggen meestal wat onder prijzen van nieuwbouw, een nieuwe blank is immers niet nodig. Vaak zit een complete herbouw zo tussen de €300,- tot wel €500,- bij behoorlijk extreme projecten. Dit is ook afhankelijk van materiaalkeuze en de staat bij aanvang. Voor een gedeeltelijke herbouw bv. een kurken greep compleet vervangen of ‘ogen vervangen en gelijk de blank herlakken’ moet u denken aan €165,- tot €225,- voor een goede prijs opgave is het meestal noodzakelijk om met uw hengels langs te komen.

Zelf uitvoeren of laten doen
Mede door de beschikbaarheid van vele materialen is hengelbouw en herbouw populairder geworden. Sommige vissers kiezen er voor om eventueel met wat tips van RodVisions, zelf hun hengels aan te passen en te verbeteren. Dit wordt soms een leuke hobby/bijverdienste die veel voldoening kan geven. Mocht u overwegen één en ander elders te laten doen pas dan wel een beetje op dat u niet gebruikt wordt voor louche praktijken en aanvulling van een uitkering. Van een enkeling is de laatste jaren veel bedenkelijk werk langs gekomen. Geknutsel met niet hechtende lak, oude sets die opgelapt voor nieuw worden verkocht en zo voort.. Echt schade voor het imago van hengelbouw, de meeste mensen haken af na een dergelijke ervaring. Het komt soms nog voorbij dus ga op safe om weggegooid geld en een hoop ergernis te voorkomen.